Jeg tror det er noget vi alle har tænkt på, på et eller andet tidspunkt. "Hvad skal jeg gøre den dag, min servicehund skal pensioneres.?" “Hvad hvis jeg har brug for en ny derefter, skal jeg så gå en længere periode uden hund?” "Hvad sker der med min hund, når den ikke kan arbejde længere?” “Hvornår skal den pensioneres?"... Dét er i hvert fald nogle ting, jeg tænker på lidt for ofte. Derfor har jeg kontaktet forskellige trænere og foreninger for at få svar. Så kan du forhåbentlig få svar på nogle af alle de spørgsmål, tanker og bekymringer, du kan have omkring lige præcis dét.
Det er forskelligt fra træner/udbyder til træner/udbyder, men der er generelt nogle ting der går igen.
Hvordan ved du hvornår din servicehund skal pensioneres?
Hvis hunden begynder at have helbredsproblemer, som f.eks. problemer med bevægeapparatet, hvis hunden får konstateret kroniske sygdomme eller hvis hunden begynder at have andre smerter eller generelt bare begynder at være træt grundet alderdom, er det på tide at overveje pension. Flere foreninger/trænere holder regelmæssig kontakt til deres brugere, efter hunden er blevet udplaceret/certificeret, så de er med til at bedømme undervejs, hvorvidt hunden er ved at være for gammel til at fortsætte arbejdet. Der er ikke nogen bestemt aldersgrænse for pensionering, nogle hunde arbejder til de er omkring 8 år og andre helt op til 14 år.
I nogle foreninger skal hunden re-certificeres hvert 2. år, så dér bliver der taget stilling til hundens stand, både mentalt og fysisk.
Hvis du på et tidspunkt har din hund til dyrlægen og der er noget kronisk galt, er det en rigtig god idé at kontakte din træner og tage snakken om, om det er ved at være tid til at hunden skal på pension, så den kan få nogle gode sidste år.
Pensionering bør altid ske, når hundens helbred tilsiger det. Det vil en dyrlæge kunne hjælpe med at afklare, men umiddelbart er de helt klare signaler, at hunden får gigt i en grad der påvirker bevægeapparatet, bliver døv/blind eller dement, eller på anden måde ikke trives med opgaven.
Jeg har brug for en ny servicehund, så hvad nu?
Hos nogle foreninger/trænere holder de kontakten, og når hunden er omkring 8 år, kan foreningen/træneren hjælpe brugeren med at søge en ny. Hos de fleste bliver hunden hos brugeren til den ikke længere er her. Det afhænger selvfølgelig af, om brugeren kan have 2 hunde. Med ejertrænede hunde bliver den selvfølgelig hos brugeren, medmindre brugeren selv vil finde en anden løsning. Det er dog altid en god idé at tjekke med træneren, hvis du gerne vil være helt sikker på, hvordan præcis din træner/udbyder gør.
Hos nogle foreninger/trænere har brugeren førsteret til en ny servicehund, når den gamle skal pensioneres. Det vil sige at brugeren kommer foran på ventelisten ved nogle udbydere. Ved mange bliver der også lavet et overlap, så den gamle hund først bliver pensioneret, når brugeren har fået den nye.
Hvis brugeren ikke har ønske om at beholde den gamle, til den ikke længere er her, eller ikke har mulighed for at have to hunde, men stadig har brug for en servicehund, kan nogle foreninger/trænere hjælpe med at finde et egnet hjem til den gamle hund.
Hvis brugeren har ønske om det, beholder de selvfølgelig den gamle hund, da der sagtens kan være flere gode år tilbage, hvor hunden bare ikke kan udføre det krævende arbejde som servicehund.
Med ejertrænede hunde er det helt op til ejer, hvornår man vil anskaffe sig en ny hund, der skal trænes op til servicehund.
Nogen gør det, når de føler den gamle er ved at være træt, så den nye kan trænes op og overtage, men den gamle stadig kan arbejde til den nye er klar og derefter nyde de resterende år som pensionist. Andre kan ikke magte opgaven at have 2 hunde, så de venter til den gamle er væk, så de kan have deres fulde opmærksomhed på den nye hund og træningen.
Det er vigtigt at nævne, at der ved udbydertrænede hunde kan være bestemte aftaler mellem forening/træner og kommunen ang. pensionering. Dette burde dog fremgå i kontrakten, der bliver underskrevet inden udplacering af hunden. Hvis du har mistet kontakten, kan du kontakte enten træner eller kommunen for at få en ny kopi. Hvis det ikke fremgår på kontrakten, om udbyderen har en bestemt aftale med kommunen, kan du kontakte udbyderen, for at få at vide præcis hvordan de gør.
Hvem skal jeg kontakte, hvis jeg tror at min servicehund skal pensioneres?
Du kan enten starte med at kontakte din dyrlæge og få et tjek af din hund. Det er en god idé at nævne, at hunden er servicehund og at du er i tvivl om, om den skal pensioneres, så de kan have fokus på dette. Ellers kan du starte med at kontakte din træner og snakke med dem, de kan fortælle dig hvordan du skal gribe det an.
Hvis man vil søge ny hund gennem kommunen, er der umiddelbart ikke nogen hindring i at søge, når man vurderer at den gamler er ved at være træt, da der ofte går noget tid med sagsbehandlingen. Det er vigtigt at sikre sig, at det er ok at have andre hunde i hjemmet ift. din udbyder/træners regler. Det vigtigste er, at det ikke stresser nogle af hundene, at der er en anden, hvis bruger vælger at beholde den gamle hund.
Til sidst:
Det er vigtigt hele tiden at tage udgangspunkt i, om det er ok for hunden at arbejde. Det er vigtigt at hunden har det godt, især for hundens skyld, men også i forhold til dens arbejde. Det fungerer ikke hvis hunden f.eks. skal være på smertestillende eller anden medicin konstant. Vi ønsker alle det bedste for vores hunde, så det er bedre at kontakte din dyrlæge eller træner, hvis du er i tvivl om, om det er tid.
Du er velkommen til at kontakte os hvis du har andre spørgsmål, så vil vi forsøge at svare på dem hvis vi kan.
Skrevet af: Sebastian B. B. Pedersen
Du skal se på din hund, begynder den ikke at kunne gøre sit arbejde 100% så skal du overveje pension, min kommune minde mig om husk nu at søge en ny hund i god tid inden Dolly ikke kan arbejde mere. Jeg spurte kommunen om de ville hjælpe mig med at søge igen til hund nummer to, de hjalp de gerne med det var overstået på 10 min med at søge.