top of page
  • Forfatters billedeInformationsudvalg

Basisviden om at få en servicehund

Et billede af en smuk brun labrador, Lexa. Lexa er chokolade brun og har hovedet lidt på skrå. Hun er iført firkantede briller.

Opdateres....


Her kan du finde lidt basisviden om at få en servicehund. Der vil være nogle svar på de spørgsmål, vi hører mest. I må meget gerne skrive til os hvis I har flere spørgsmål I gerne vil have svar på.


Hvad er en servicehund?

En servicehund er en hund der er specialtrænet til at afhjælpe sin brugers kroniske funktionsnedsættelse. Der findes forskellige typer af servicehunde, f.eks.

  • Mobilitets servicehunde, som assisterer mennesker med fysiske handicap.

  • Psykiatriske servicehunde, som assisterer mennesker med psykisk handicap.

  • Alarmerende medicinsk/signal servicehunde, som assisterer mennesker med f.eks. PTSD, skizofreni, angst m.m., samt andre neurodivergente personer.

  • Førerhunde.


En servicehund kan være trænet til både at hjælpe med fysiske og psykiske handicap. Hunden kan også være en kombination af fører- og servicehund.

Hvordan får man en servicehund?

Hvad kan en servicehund hjælpe med?

Er en servicehund det rette for dig?

Først og fremmest skal du undersøge om en servicehund kan afhjælpe dig med de specifikke udfordringer, du har.

En servicehund kan tiltrække en del opmærksomhed, f.eks. fra ansatte og andre "civile". Det kan både være positivt, men det kan også være negativt. Det er vigtigt at tænke over om dette vil gøre din situation værre, hvis du har svært ved opmærksomhed.

Vi vil anbefale at du læser om eller ser videoer om servicehunde, og evt. snakke med forskellige servicehunde brugere.

Det er også vigtigt at huske at en servicehund er et levende væsen med behov, der skal opfyldes. Den skal passes og plejes ligesom alle andre levende væsener. 

Det er et stort ansvar at have en hund, servicehund eller ej. Den skal luftes dagligt, bades engang imellem, redes og vigtigst af alt, trænes. Det er vigtigt at træne med den dagligt. Dette kan være i form af de opgaver hunden er trænet til, men det kan også være noget simpelt som at gå pænt.

Derudover er det også en god idé at tænke på hvilken race og størrelse hund inden du går i gang med processen. Hvis du ikke kan finde ud af det, så bare rolig, en træner kan hjælpe med dette.


 Servicehunde findes i alle størrelser, de kan være store og små, langhåret, korthåret. Det, der sætter grænser, er hundens mentale tilstand og de opgaver hunden skal trænes til.Det er vigtigt at huske at det at få/have en servicehund, ikke er guld og grønne skove. De kan gøre ufattelig meget godt for deres brugere, men det er et stort ansvar og kræver en del. Vi hører desværre, at mange bliver overvældet over hvor krævende det er.

Men! Vi hører også om mange der får så ufattelig meget ud af det, at det vejer op for det eventuelle negative der følger med (som f.eks. den ekstra opmærksomhed i offentligheden)


Så det er vigtigt at overveje både godt og skidt. Det er som sagt en god idé evt. at snakke med andre brugere om deres oplevelser.

Husk dog at hvis de ikke har lyst til at dele deres historier, så er det mere end okay.


Som altid må I meget gerne smide en kommentar, hvis I har andre spørgsmål I gerne vil have svar på!

207 visninger

Commentaires


bottom of page