top of page
  • Forfatters billedeServicehundeBrugeres Rettigheder

Hvad er en servicehund?

En servicehund har adgang til butikker, inklusiv fødevarebutikker såsom supermarkeder, restauranter, caféer osv., som almindelige familiehunde ikke har adgang til.

En servicehund kan enten være udbydertrænet af en virksomhed eller forening, eller den kan være ejertrænet, hvor ejeren, i samarbejde med en træner, træner hunden.


En servicehund er en specialtrænet hund, der hjælper en person, der har en væsentlig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Begrebet ‘servicehund’ dækker over tre forskellige typer servicehunde. De tre typer er: Mobilitetshunde, Alarmeringshunde, Psykiatriske servicehunde.


En mobilitetshund er en hund, der hjælper en person med deres mobilitet. Dette kan være en førerhund, der guider blinde/synshæmmede, eller en hund, der er trænet til at hjælpe en kørestolsbruger med at samle ting op fra gulvet, hente ting eller åbne døre.


En alarmeringshund er en hund, der er trænet til at alarmere brugeren i specifikke situationer. Disse situationer kunne være en døvehund trænet til at vække brugeren, når deres vækkeur ringer, hente brugeren, hvis det banker på døren, eller gøre brugeren opmærksom på, at brandalarmen er gået. Det kan også være en epilepsihund, der er trænet til at alarmere brugeren om, at der er et anfald under opsejling, eller hvis brugeren får et anfald, kan hunden være trænet til at skaffe hjælp.


Psykiatriske servicehunde er trænet til at hjælpe personer med psykiske sygdomme som f.eks. PTSD, skizofreni eller angst m.m., samt at hjælpe neurodivergente personer. Psykiatriske servicehunde kan hjælpe brugeren med at finde ud af, om noget er en hallucination eller ej, hjælpe personen gennem et panikanfald eller skabe afstand til andre i butikker.


Disse kategorier er en grov oversigt over, hvordan servicehunde på forskellige måder kan hjælpe. Det sker dog ofte, at hundene falder i mere end én kategori. Dette skyldes, at brugeren ofte kan have brug for både fysisk og psykisk hjælp. Uanset hvilken kategori servicehunden falder i, er hunden for mange livsnødvendig - eller i andre tilfælde livgivende - og kan gøre, at brugeren får det liv, som mange har måtte opgive at drømme om, f.eks. at kunne gennemføre en uddannelse eller varetage et arbejde.


Møder du en servicehund, bedes du ignorere servicehunden, medmindre den forsøger at gøre dig opmærksom på sin ejers anfald.


132 visninger

Comments


bottom of page